24 nov. 2010

Sjukdomstider

Ush..nu har vi haft två veckor då Martin varit sjuk, det hör ju till säsongen liksom, tyvärr... Det går ju förstås ut över hans träningen också, det syns i hans pärm där vi antecknar allt. Men, men... nu kör vi på nu när han är lite bättre.

Vi har beviljats 17 timmar/mnd avlösning från kommunen. Martin var på långutflykt i lördags med sin avlösare som han tycker så mycket om. Hon är anställd av kommunen men har känt Martin sen han var nyfödd. Hon har en son i samma ålder som Martin. När vi berättade för Martin i lördags morse att han skulle träffa henne och hennes son och dotter lös hans ansikte upp. Han blev så glad att han sprang direkt till dörren ;o) Vi berättade också att han skulle få åka buss och tåg. Oj, oj, oj vad han pratade om detta på morgonen och hela vägen i bilen hem till henne "sshh o tutu" = buss och tåg sa han om och om igen. Han kom hem och var jätte glad och bubblade med gester och ljud då han försökte berätta om allt han hade varit med om.

Under tiden han var iväg passade vi på att vara med Martins två storasyskon. Vi åkte till ishallen i närheten och åkte skridskor tillsammans. De hade med sig kompisar och vi var totalt 7 stycken. Vi hade SÅ roligt och det var SÅ skönt att bara få vara med dem. Vi fick ge dem ALL vår uppmärksamhet och tid. Min man och jag kramades flera gånger på isen och sa till varandra hur mycket vi njöt av att få vara där och samtidigt veta att Martin hade det alldeles underbart där han var! Ett STORT och varmt tack till vår avlösare för denna möjligheten! (och kommunen...)

Martin har börjat räkna från 1-10. Ja, ni läser rätt. Vi har försökt ett flertal gånger att spela in honom med mobilen när han räknar men utan att lyckas... Han förstår inte riktigt att han måste vara framför kameran eller mobilen för att han senare ska få se sig själv... Vi får träna det med ;o)

Denna vecka kartlägger vi bland annat vilka ljud han kan göra t ex ba, be, bi, bo, bu, by, bå, bä, bö osv. Alla vokaler med 15 konsonanter i en matris. Detta gör vi för att veta vilka ljud han kan och vart vi ska börja att träna. Pärmen har fått sig en riktig "make-over" nu har vi så många moment och övningar att allt behövde flyttas runt lite för att både få plats och för att vi ska förstå allt. Martins resurs på dagis kommer få dåndimpen imorgon när hon öppnar pärmen... ska försöka åka lite tidigare och förklara.

Det kom lite snö i natt och idag så Martin passade på att leka lite ute på vår baksida. Han tyckte det var skönt tror jag. Han var så god när han absolut skulle ha på sig raggsockorna. När han såg dem sa han "Pippi" för de ser lite ut som Pippi Långstrumps sockar ;o) Kul! Han seglade över golvet med dem och hamnade på rumpan ett flertal gånger, han var lite överraskad att det blev så halt!



En liten "stumfilm" genom köksfönstret på Martins favoritsyssla även ute,
att hälla vatten från en hink till en annan ;o)

Ska försöka mitt bästa att inte vänta så länge tills nästa gång jag skriver igen!
Kram till er alla från mig och lilla Martin
(eller "Dattin" som han själv säger)

2 kommentarer:

  1. Kramar till dig, Mette. Katarina B

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Jag såg din blogg och har läst om er fantastiska kamp. Vad duktiga ni är, han ser så gosig ut er Martin. Jag läser just nu en bok som heter Kärnfrisk familj, så gör du. Den är skriven av en familj som hade en svårt autistisk pojke som inte ens instutioner vill ta emot. I ett sista desperat försök lade de om hans kost och tog bort mjölk, socker och gluten och la till motion och viktiga vitaminer och oljor. Han blev bättre efter bara tre veckor och nu lever han som en normal pojke och mår bra. Boken har gjort succé i Damnark och Norge och nu kommit till Sverige. Jag hörde en svensk läkare och forskare inom autism uttala siug att hon verkligen trodde på att kostomläggning kunde hjälpa många barn och hon hoppades att debatten kunde komma igång om just kosten för autistiska. Du visste säkert detta redan men jag tänkte bara i fall inte. Lycka till med allt!

    Mvh Rebecca Lindfors

    SvaraRadera